I år är det 20 år sedan Industrimuseet startade

Läs hela historien om hur det gick till när Industrimuseet började sin verksamhet..
   Bit för bit berättar Gerhard Johansson i ett inlägg, "Ett museum blir till",om hur en liten grupp entusiaster samlade ihop produkter, maskiner, verktyg, dokument och möbler för att kunna skapa ett museum.
Pionjärerna009 Mindre.
Här är gänget samlat i det blivande museet. Känner du igen dom?
Bakre raden: Roland Lindell, Lars-Erik Johansson, Kalevi Savalaskso, Allan Claesson, Carl-Olof Karlsson, Henry Lindqvist och Sture Bylander.  
   Främre raden: Hans-Olov Ekman, Mark Jensen, Gerhard Johansson, Arvid Johansson och Stig Gustavsson.
Välkommen till Industrimuseet

Vill du läsa 2018 års verksamhetsberättelse
kan du ladda ner PDF-filen här till vänster

Årsmötet 2019 i Folkets Hus i Norrahammar

Det nya verksamhetsåret har inletts i Föerningen Industri- och Bygdemuseet i Norrahammar. Styrelsen fick full ansvarsfrihetoch omvaldes i sin helhet.
Nya i styrelsen är Gunnel Bergsten sekreterare, Staffan Johansson och Paul Stenmarker, revisorssuppleant. De övriga är Per-Olof Jern ordförande, Siri Fransson kassör,
Lars Fick, Lars-Gunnar Wemlerth, Gunnar Rommedahl, Tommy Gustafsson och Ronald Blomqvist samt adjungerade Ulla Blomqvist och Hilbert PerssonVårt museum finns i Norrahammar i den södra delen av Jönköpings kommun.
    Här visar vi Norrahammars Bruks och samhällets utveckling från tiden då elektriciteten ännu inte kommit och fram till början på 1990-talet. Norrahammars Bruk var ett av Europas främsta gjuterier under mitten av 1950-talet och var under den tiden marknadsledande när det gällde gjutna värmepannor.
   Museet omfattar 1.200 m² och visar arbetsmiljöer, ett kök, en skolsal från 1920-talet, hantverkarmiljöer, maskiner och bruksföremål och mycket, mycket mer.
   Mängden föremål och bilder med anknytning till bygden är stort och unikt i sitt slag.Är du intresserad av industri- och bygdehistoria är vårt museum ett självklart utflyktsmål.
   På museet visas smidda plogar, järnspisar, beställningsgods, gräsklippare, kaminer, kvarnar, hushållsprodukter, diskmaskiner, komponenter till bilindustrin och mycket mer.  
   Jönköping ligger mitt i södra Sverige och är en fin shoppingstad med många restauranger och caféer. Här finns Asecs, ett av Sveriges nyaste och fräschaste köpcentra.
   Det är lätt att hitta hit. Trafiklederna E4 och Riksväg 40 passerar Jönköping.

Manganbrytningen i Spexeryd

Geologins dag på Industrimuseet

På "Geologins Dag", som var en nationell aktivitet, besökte 60-talet personer Industrimuseet för att lyssna till Bernt Ståhls berättelse om mangangruvan i Spexeryd, mellanTenhult och Malmbäck.
   Gruvan var en av Sveriges större mangangruvor. Fyndigheterna upptäcktes 1819 och 1829 såldes den första malmen. 1907 moderniserades gruvorna men 1918 brann anrikningsverket ned. Det byggdes upp igen och var i drift till 1931 då de mest lättillgängliga fyndigheterna var slutbrutna.

Under andra världskriget återupptogs driften under några år då all manganimport till Sverige upphört. Bernt Ståhl, som växt upp 200 meter från gruvan, bjöd åhörarna på en personligt färgad berättelse om gruvortens historia och folket i bygden. Som mest arbetade 300-talet personer vid gruvan.

I samband med föredraget anordnade vi en en liten tipsrunda, utformad av SGU (Sveriges Geologiska Undersökning, där Hans Johansson, Taberg och Bengt-Olof Joakimsson, Månsarp hade flest rätt. Priser från SGU.


...och här är mer om museet


1 Jens PO Pär besk

Astronomins Dag & Natt
på Industrimuseet.

För femte året i rad deltog Industrimuseet i "Astronomins dag & natt" lördagen den 28 september. Astronomerna Pär Bjerkeli och Jens Melinder berättade om otroliga fakta om vårt universum. Återigen kom frågan "om förutsättningar för liv" på fler platser än vår lilla jord att diskuteras.
   Med hypotetiska räkneexempel och många variabler kunde de mest märkliga resultat tas fram.
    På en fråga till publiken framstod det tydligt att de allra flesta tror att det finns någon sorts liv någonstans i vårt universum.
    Pär resonerade om var i universum det skulle kunna vara tänkbart att en sådan plats skulle kunna finnas och hur vi kan upptäcka andra världar där liv kan uppstå.

Temat i år är "räkna stjärnorna" och det tog Jens Melinder upp i sitt anförande: Hur gör vi för att räkna de mest avlägsna stjärnorna -  de som föddes när universum var ungt?


Industrimuseet -
Tabergsådalens mötesplats #1

Årets tema för Arkivens Dag är en aktivitet som genomförs varje år, över hela Sverige. Temat var i år "Gömt eller Glömt".
    Tillsammans med Folkrörelsearkivet i Norrahammar arrangerade vi i år igen en utställning på detta tema. I årets utställning visade vi bilder på äldre norrahammarsfastigheter som kanske inte så många minns.
    Det fanns också en liten utställning som påminde om en tid då rökandet var mycket större i vårt land - en tid som man kanske helst vill glömma.
    Arkivens Dag har blivit en dag då de ortsborna träffas fikar och träffar bekanta och vänner som man kanske inte ser så ofta annars.


Julmarknad i museet

Tabergsådalens mötesplats #1

Det här var nog det mest välbesökta arrangemang vi haft på museet!
Många nya ansikten syntes i vilmlet, stämningen var god och handlarna blev nöjda.


Öppettider

Museet har öppet kl 13 - 17 lördagar och söndagar 16 maj till 18 juni
   23 juni till 23 augusti är museet öppet tisdag till söndag.
   29 augusti - 26 september är museet öppet lördagar och söndagar.
   Midsommarafton och midsom-
mardagen stängt.
   Gruppbesök mottages hela året!

Inträde 50 kr per person
(föreningsmedlemmar fritt inträde).
Ungdom under 15 år gratis.

 

Opening hours

16 May - 18 june, Saturdays and Sundays, 1 pm - 5 pm.
   23 June - 23 August is the museum open daily, Mondays closed).
   29 August - 26 September.
Saturdays and Sundays, 1 pm - 5 pm.
   Please note, that the museum is closed on Midsummer's Eve and Midsummer's Day.
   Group visits are received throughout the year
   Admission: Adults 50 SEK. Free for children under 15.


 

Öffnungszeiten

Das Museum ist immer von 13 bis 17 Uhr geöffnet.
16. Mai - 18. Juni, samstags und sonntags.
23. Juni - 13. Augusti, täglich außer montags.
   29. Augusti - .26. September samstags und sonntags.
   Mittsommerabend und Mittsommertag geschlossen.
   Gruppenbesuche sind das ganze Jahr über möglich!
   Für Jugendliche unter 15 Jahren ist der Eintritt frei.
 

 

Norrahammars Industri- & Bygdemuseum
Hammarvägen 39 
562 32  Norrahammar
TEL +46 36 316621

info@industrimuseet.se

NHB 150 px